8 Mayıs 2020 Cuma

Amaranth Tohumlu Çay

Son yıllarda adını duymaya başladığımız amaranth, diyet listelerinin gözdesi… Üstelik kötü kolesterolü düşürüyor, kanserle savaşıyor. Gerçek bir mucize olan bu besinin faydalarını Diyetisyen Gülhan Koca anlattı.

Renkleri koyu mordan kırmızıya ve altın rengine kadar 60 türü olan amaranth, 75-150 cm boyunda bir süs bitkisi olup, aynı zamanda yaprakları sebze ve tohumları ise tahıl (yalancı tahıl) olarak yenilebilen bir bitkidir. Kurutulan tohumları öğütülerek ekmek yapımında da kullanılabilir. Amaranth bitkisinin bakımı çok kolaydır. Çabuk üreyen, kolayca hastalanmayan bir bitki türüdür.

ABD’de üretilen amaranthın büyük çoğunluğu kahvaltılık gevrek, kraker, kurabiye, ekmek ve diğer fırıncılık ürünlerinin yapımı için buğday unu ya da diğer unlarla karıştırılarak kullanılmaktadır. Afrika, Hindistan, Çin ve Rusya’da da yetiştirilmektedir. Ülkemizde, ilkbahardaki yağmurlarından sonra doğada veya sulanan bağ, bahçe ve tarlalarda kendiliğinden yetişmektedir. Bazı bölgelerde halk tarafından toplanan bitkinin yeşil kısmı değerlendirilmektedir.

Tok tutuyor, zayıflatıyor: Amaranth, buğdaya kıyasla çok daha az nişasta içermektedir. İçeriğindeki yüksek lif sayesinde bağırsak hareketlerini arttırmaya yardımcıdır. Yüksek protein ve lif içeriği ile tok tutmaya yardımcı olarak, zayıflama diyetlerinde kilo verdirici özelliğinden faydalanılabilir.
Diyabete olumlu etkisi: Amarantın diyabet hastalarında da olumlu etkileri bulunmaktadır. Hiperglisemiyi (yüksek kan şekerini) önleyerek, diyabete bağlı komplikasyonların azalmasına yardımcı olur. Yapılan bazı çalışmalarda amaranthın insülin değerini arttırarak kan glikoz seviyelerini belirgin şekilde düşürdüğü görülmüştür.
Böbrek taşı ya da safra taşı olan bireyler tüketirken daha dikkatli olmalıdırlar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder